Buitengewoon kamperen nog duurzamer dankzij waterzuivering op kampeerplek

Bij het begin van de zomer lanceerde Natuur en Bos van de Vlaamse overheid een buitengewoon vakantieaanbod. In enkele natuurdomeinen kan je deze zomer duurzaam en coronaproof kamperen in tipidorpen in de wijde natuur met, heel belangrijk, een zeer minimale impact op de natuur. In Alden Biesen wordt de ecologische voetafdruk van de kampeerders vanaf deze week nóg kleiner. Het afvalwater zal ter plaatse gezuiverd worden met een speciale bloemencontainer die eigenlijk bedoeld was voor de zomerfestivals. Natuur en Bos vindt het belangrijk zo te kunnen meewerken aan zero impact initiatieven.

Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid ontwikkelde op 13 mooie natuurplekjes in Vlaanderen off grid en back to basics tipidorpen met een minimale impact op de natuur. Zo hoeft de Vlaming het deze coronazomer niet te ver te zoeken om rustig en coronaproof (de tenten staan op grote afstand van elkaar) van de wijde natuur te genieten.

Duurzaam kamperen met minimale impact op de natuur

Met ecologische droogtoiletten, zonnedouches, geen stromend water en de opvang en afvoer van afvalwater is ook de impact op de natuur minimaal. Het weinige afvalwater dat de kampeerders genereren bij het wassen van de handen, het afwassen van hun kookgerief en het nemen van een zonnedouche, moeten ze weggieten in een afvalwatervat. Die vaten worden regelmatig opgehaald en afgevoerd naar zuiveringsstations.

Kampeerplek Alden Biesen als testcase

In Alden Biesen probeert Natuur en Bos de volgende weken ook deze transporten nog te vermijden door het tipidorp uit te rusten met een experimenteel mobiel waterzuiveringsstation dat een ware bloemencontainer is.
De zuiveringsunit werd ontwikkeld door ECOZ® met het oog op het besparen, recupereren en zo terugwinnen van water in het buitengebied. De unit werd al getest op festivals zoals Dranouter en zou opnieuw getest en gebruikt worden op de zomerfestivals van 2020 die helaas niet konden plaatsvinden door covid-19.

Met veel plezier hebben we ons meest drukbezochte tipidorp aangeboden als testcase en dus living lab voor de zuiveringsunit”, zegt Tom Embo, algemeen directeur van Natuurinvest. “Innovatie en experiment staan hoog op onze agenda als modern overheidsagentschap. Door dit nu uit te testen kunnen we er mee voor zorgen dat het concept gepolijst kan worden zodat in de toekomst ook vele festivals hiervan gebruik kunnen maken. Hopelijk kan dat ook in 2021 opnieuw”.

Het experiment in Alden Biesen zal gemonitord worden door Universiteit Gent en is een testcase binnen I-QUA. I-QUA is een Belgisch-Nederlands innovatieplatform voor duurzame afvalwatervoorzieningen waarbinnen ook Aquafin en het Vlaams Kenniscentrum Water (VLAKWA) actief zijn.

Duurzaam kamperen dichtbij huis valt duidelijk in de smaak want we noteerden reeds 12.500 overnachtingen. Nog tot en met 31 augustus kan je op 13 plaatsen in Vlaanderen enkele nachten kamperen. Wie ook de Indian Summer in stijl wil beleven, kan dat tijdens de septemberweekends nog op 4 kampeerplekken. Een buitengewone nacht of meerdaagse kan je boeken via www.buitengewoonkamperen.be (Instagram: #buitengewoonkamperen // Facebook: https://www.facebook.com/buitengewoonkamperen).
 

Meer informatie:
- Persinformatie Buitengewoon Kamperen op www.natuurenbos.be/pers_buitengewoonkamperen
- Innovatieplatform I-QUA: https://www.i-qua.eu/
- ECOZ: https://www.ecoz.be/nl/

Tom Embo

Algemeen Directeur Natuurinvest (investeringstak Natuur en Bos) en projectleider Buitengewoon Kamperen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 70.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!