Buggenhoutbos hotspot voor rolstoelgebruikers en personen met dementie

Buggenhoutbos hotspot voor rolstoelgebruikers en personen met dementie

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid stippelde in samenwerking met vzw Camino en de werkgroep ‘dementievriendelijk Buggenhout’ een rolstoel- en dementievriendelijk pad uit in Buggenhoutbos. Op woensdag 9 juni knipten boswachter Reinhart Cromphout, Bea Van den Broeck (initiatiefnemer van de werkgroep dementievriendelijk Buggenhout) en Mick Kiekens (vzw Camino) officieel het lintje door.

Buggenhoutbos is één van de toegankelijkste bossen in de regio met een groot netwerk van paden. De goede toegankelijkheid voor personen met een beperking en ouderen is reeds gekend bij de bosbezoekers, maar om hen nog meer tegemoet te komen, werd een rolstoel- en dementievriendelijk pad uitgestippeld. Voor rolstoelgebruikers werden de niveauverschillen weggewerkt. Voor mensen met dementie werden voldoende rustpunten met banken voorzien. Daar kunnen ze even tot rust kan komen, is er gelegenheid tot een gesprekje en kunnen ze bewust zintuiglijke belevingsaspecten ervaren zoals kleuren, geuren, geluiden, landschapselementen, de seizoenen, … Het nieuwe pad werd door experten getest en goedgekeurd.

Aangepaste wandelingen kunnen eenzaamheid bij mensen met dementie en hun mantelzorgers voorkomen. Het is tevens van groot belang hen aan te zetten tot activiteiten buitenshuis om op deze manier het taboe rond dementie te doorbreken en bespreekbaar te maken.

Het resultaat is een volwaardig traject van 6 kilometer lang, dat je langs heel wat mooie plaatsen in het bos leidt. Zo loop je vanaf de parking op de Kasteelstraat doorheen het jongere aangeplante bos, kom je langs de speelzone Konijnenberg in het oude bosgedeelte en passeer je ook langsheen de begrazingszone. De nieuwe wandelroute is volledig bewegwijzerd.

natuurbeleving
Contacteer ons
Reinhart Cromphout Boswachter Natuur en Bos
Katrien Peremans Voorzitter vzw Camino
Annick Colpin Werkgroep dementievriendelijk Buggenhout
Reinhart Cromphout Boswachter Natuur en Bos
Katrien Peremans Voorzitter vzw Camino
Annick Colpin Werkgroep dementievriendelijk Buggenhout
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘meer, beter en samen' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!