Boswachtersopleiding zit in de lift
Online opleiding natuurmanagement boomt in coronatijden
Vijf maanden online les volgen voor een droomjob in de natuur? Het klinkt wat tegenstrijdig. Toch is de boswachtersopleiding populairder dan ooit, precies dankzij deze formule. Maar vroeg of laat moet je als aspirant-boswachter toch écht de natuur in. Deze namiddag trok de coronalichting op excursie op de Kalmthoutse Heide.
Al meer dan een jaar werken de meeste Vlamingen verplicht thuis. Met vaak niets anders te doen dan werken en wandelen, herontdekten velen hun liefde voor de natuur. Zo was het ook voor Jasmine Aelvoet (41). “Ik ben boekhouder en was uitgekeken op spreadsheets”, vertelt ze. “Na een toevallig gesprek met de boswachter tijdens een wandeling, ontdekte ik dat er een opleiding bestond om boswachter te worden. En dat het grotendeels online kon. Ik schreef me meteen in.”
Online uitdaging
De opleiding tot boswachter bestaat uit een basisjaar Natuurmanagement en een specialisatiejaar boswachter. Dit jaar zijn er 331 cursisten Natuurmanagement, dat is 76% meer t.o.v. de vorige lichting. Jasmine is een van de 102 cursisten die dit jaar de online-opleiding volgt. Inverde, het opleidingscentrum van het Agentschap Natuur en Bos organiseert de opleiding. “Deze opleiding organiseren we als een blended leren-concept. Dat is combinatie van online les, begeleiding op afstand en excursies,” vertelt Sarah Rousseaux, lesgever bij Inverde. De theorie studeren de cursisten met behulp van lesvideo's, quizzen en oefeningen online. “Dat klinkt onpersoonlijk”, vertelt Jasmine. “Maar dat is het niet. Tijdens verschillende live webinars hebben we contact met de lesgever en kunnen we vragen stellen. Er is ook een Facebookgroep waar we uitwisselen met andere cursisten. Ook daar dagen de lesgevers ons uit met interessante artikels en oefeningen.”
Het eerste jaar van de opleiding eindigde vandaag met een excursie op de Kalmthoutse Heide. “Zelfs een deel van de excursie verliep digitaal”, lacht Sarah Rousseaux. “In kleine groepjes volgden de deelnemers een vast pad. Onderweg activeerden ze filmpjes aan de hand van QR-codes. Zo kregen ze virtueel uitleg en opdrachten.”
Voor meer informatie over de natuuropleidingen: www.inverde.be/opleidingen.