Boswachtersopleiding zit in de lift

Boswachtersopleiding zit in de lift

Online opleiding natuurmanagement boomt in coronatijden

Vijf maanden online les volgen voor een droomjob in de natuur? Het klinkt wat tegenstrijdig. Toch is de boswachtersopleiding populairder dan ooit, precies dankzij deze formule. Maar vroeg of laat moet je als aspirant-boswachter toch écht de natuur in. Deze namiddag trok de coronalichting op excursie op de Kalmthoutse Heide.

Al meer dan een jaar werken de meeste Vlamingen verplicht thuis. Met vaak niets anders te doen dan werken en wandelen, herontdekten velen hun liefde voor de natuur. Zo was het ook voor Jasmine Aelvoet (41). “Ik ben boekhouder en was uitgekeken op spreadsheets”, vertelt ze. “Na een toevallig gesprek met de boswachter tijdens een wandeling, ontdekte ik dat er een opleiding bestond om boswachter te worden. En dat het grotendeels online kon. Ik schreef me meteen in.”

Online uitdaging

De opleiding tot boswachter bestaat uit een basisjaar Natuurmanagement en een specialisatiejaar boswachter. Dit jaar zijn er 331 cursisten Natuurmanagement, dat is 76% meer t.o.v. de vorige lichting. Jasmine is een van de 102 cursisten die dit jaar de online-opleiding volgt. Inverde, het opleidingscentrum van het Agentschap Natuur en Bos organiseert de opleiding. “Deze opleiding organiseren we als een blended leren-concept. Dat is combinatie van online les, begeleiding op afstand en excursies,” vertelt Sarah Rousseaux, lesgever bij Inverde. De theorie studeren de cursisten met behulp van lesvideo's, quizzen en oefeningen online. “Dat klinkt onpersoonlijk”, vertelt Jasmine. “Maar dat is het niet. Tijdens verschillende live webinars hebben we contact met de lesgever en kunnen we vragen stellen. Er is ook een Facebookgroep waar we uitwisselen met andere cursisten. Ook daar dagen de lesgevers ons uit met interessante artikels en oefeningen.”

Het eerste jaar van de opleiding eindigde vandaag met een excursie op de Kalmthoutse Heide. “Zelfs een deel van de excursie verliep digitaal”, lacht Sarah Rousseaux. “In kleine groepjes volgden de deelnemers een vast pad. Onderweg activeerden ze filmpjes aan de hand van QR-codes. Zo kregen ze virtueel uitleg en opdrachten.”

Voor meer informatie over de natuuropleidingen: www.inverde.be/opleidingen.

natuurbeheer
Contacteer ons
Jeroen Denaeghel Woordvoerder Natuur en Bos
Jeroen Denaeghel Woordvoerder Natuur en Bos
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘meer, beter en samen' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!