Boswachters steeds vaker het slachtoffer van agressie

Vandaag is het World Ranger Day. Daarom zetten we graag onze boswachters in de kijker. Zij zijn bij uitstek de ambassadeurs van onze natuur. Ze zorgen er niet alleen voor dat onze natuur beschermd wordt, maar zijn ook het eerste aanspreekpunt bij de bezoekers van natuurgebieden. Ze verdienen ons respect, maar niet iedereen is blijkbaar die mening toegedaan. Driekwart van de boswachters van het Agentschap voor Natuur en Bos kreeg afgelopen jaar te maken met agressie. Het gaat dan zowel over verbale, psychische als fysieke agressie.

Bevraging legt agressie bloot

Dat onze boswachters regelmatig het slachtoffer van agressie worden, blijkt uit een welzijnsbevraging die het Agentschap voor Natuur en Bos liet uitvoeren. Maar liefst 75% van de boswachters verklaarde het voorbije jaar met agressie te maken hebben, dat is wellicht een onderschatting aangezien niet elke boswachter bij een incident aangifte deed. De agressie heeft zo goed als altijd te maken met het handhaven van de toegankelijkheidsregels in de bos- en natuurgebieden van de overheid. Boswachters moeten de meest kwetsbare natuur beschermen en zien er daarom op toe dat de afspraken correct worden nageleefd waar bezoekers mogen wandelen, spelen, fietsen, ruiteren.
Eddy Vercammen, boswachter in de Kempen: “Een van de meest voorkomende problemen is de handhaving met betrekking tot het verplicht aanlijnen van honden in bos en natuur. Als je mensen daarop aanspreekt, is de toon altijd scherper. Dat is frappant.”

Veel verbale maar ook fysieke agressie

Het gaat in de meeste gevallen over verbale agressie, zoals uitgescholden worden. Maar helaas gaat het ook over beledigende gebaren, beschadigen van dienstvoertuigen, tot heuse (bedreiging met) fysiek geweld. “Bij confrontaties is het altijd belangrijk om zelf rustig te blijven. We worden daar ook voor opgeleid, maar vooral mijn vele jaren dienst als natuurinspecteur en boswachter hebben me hierin gevormd. Met wat mensenkennis probeer je een situatie zo goed mogelijk in te schatten en adequaat te reageren, toch kom je vaak in stresssituaties terecht. Dat kruipt in de kleren”, geeft Tom Brichau, boswachter in het Pajottenland, aan.

Iedereen groot gelijk

Boswachter Eddy Vercammen merkt in zijn meer dan twintigjarige carrière als boswachter een evolutie waarbij het respect ten opzichte van het beroep lijkt afgenomen. Dat is een tendens die we eveneens opmerken bij politie, treinbegeleiders en hulpverleners, ook zij worden vaker met erg moeilijke situaties geconfronteerd. “Recreanten gaan vaak in discussie wanneer men niet akkoord gaat met het gevoerde beleid. Iedereen heeft wel een mening en enkel die van hen is correct. Terwijl wij allen met kennis van zaken en op basis van massa’s ervaring beslissingen nemen.”

Registreren en ondersteunen

Slechts de laatste jaren worden binnen het Agentschap voor Natuur en Bos de cijfers actief bijgehouden. Naast het registreren worden de medewerkers die geconfronteerd worden met agressie nauw begeleid. Ze krijgen via de personeelsdienst ondersteuning. “We worden wel goed begeleid en we kunnen ondersteuning krijgen, maar uiteindelijk verwerk je het toch zelf”, geeft Tom Brichau nog mee.  

Via deze link vindt u het sensibiliseringsfilmpje dat Natuur en Bos over de agressie-problematiek maakte: https://youtu.be/gN0aQQaetd0

Jeroen Denaeghel

Woordvoerder Agentschap voor Natuur en Bos

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over het Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!