Bosland viert zijn vijftiende verjaardag tijdens Week van het Bos

Bosland viert zijn vijftiende verjaardag tijdens Week van het Bos

Ga je ook op ontdekking in het bos met de boscast van Zwam FM?

Deze namiddag gaf Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir het startschot voor de Week van het Bos in Resterheide (Bosland). Met deze campagne hoopt Natuur en Bos van de Vlaamse overheid opnieuw duizenden kinderen het bos spelenderwijs te laten ontdekken. Daarvoor worden educatieve pakketten ingezet, maar dit jaar pakt Natuur en Bos ook uit met een heuse primeur: ze lanceren Zwam FM, een ‘boscast’ die gezinnen op sleeptouw neemt om via boeiende verhalen het bos te ontdekken. Aan elke podcast-aflevering worden uitdagingen en opdrachten gekoppeld waardoor op stap gaan in de natuur een leuk avontuur wordt voor jong en oud.

Trek de natuur in

Tussen 10 en 17 oktober trekken we met zijn allen de natuur in. Buiten spelen maakt ons immers gelukkiger én creatiever. Kampen bouwen, klimmen in bomen, springen over beken, rollen in het zand, het zalig après-gevoel van groene knieën en de geur van gras… Het thema van deze editie is: ‘Ga op ontdekking in de natuur om de hoek’. Trek er dus samen met je klasgenoten, ouders en vrienden op uit naar het bos, het park of een van de speelzones van Natuur en Bos.

 Ik geef de liefde voor bos en natuur mee met de paplepel, want bossen zijn de grootste bondgenoten van onze kinderen. Met de Week van het Bos willen we zoveel mogelijk kinderen naar buiten krijgen om te genieten en te spelen in onze prachtige natuur. Onbekend is onbemind. Er is niets beter dan ravotten in het bos om zo jong mogelijk de kiem te leggen voor de liefde voor bos en natuur. We hopen op deze manier de eerste waardering voor een groen(er) Vlaanderen te oogsten,” aldus Zuhal Demir, Vlaams minister van Natuur. 

Feestweek voor iedereen

Met de campagne Week van het Bos wil Natuur en Bos leerkrachten opnieuw warm maken om in en met de natuur aan de slag te gaan. In samenwerking met BOS+ werden zowel voor de kleuters als de kinderen van de lagere school educatieve pakketten ontwikkeld met daaraan gekoppelde wedstrijden. Gezinnen met kinderen kunnen dan weer volop genieten van de vele speelzones, al dan niet in combinatie met een fikse boswandeling of een van de activiteiten die je vindt op www.weekvanhetbos.be

Zwam FM

Dit jaar ontwikkelde Natuur en Bos ook een heuse ‘boscast’ met de toepasselijke naam Zwam FM. Op deze nog relatief onbekende radiozender kun je grappige verhalen over de natuur beluisteren. In drie afleveringen komen verschillende bosbewoners aan het woord: Bo de Bonte specht, Hubert het Vliegend hert en Wickedi wolf. De acteurs Koen Van Impe, Clara Cleymans en Rik Verheye spraken hun stemmetjes in. Op het einde van elke aflevering krijgen de luisteraars een originele opdracht om in het bos uit te voeren. Je hoort het allemaal op www.zwamfm.be.

15 jaar Bosland

De Week van het Bos werd vandaag afgetrapt in een van de mooiste natuurgebieden van ons land. Bosland is een samenwerking tussen de 4 Boslandgemeenten (Hechtel-Eksel, Pelt, Peer en Lommel), Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, Toerisme Limburg en Regionaal Landschap Lage Kempen. De voorbije 15 jaar werd vanuit verschillende domeinen geïnvesteerd in één gemeenschappelijk doel: het grootste aaneengesloten bosgebied in Vlaanderen onderhouden, ontwikkelen en ontsluiten. De Boslandpartners blikken terug op een periode van realisaties en samenwerkingen.

Dat Bosland een succesverhaal is, bewijst de internationale erkenning voor de wijze waarop het natuurbeheer vandaag wordt uitgevoerd. Steven Mathei, burgemeester van stad Peer: "Het bosbeheer getuigt van een toekomstgerichte houding. Bosland is een veilige thuishaven voor diverse bedreigde soorten. Het natuurbeheer staat in Bosland volop in functie van de biodiversiteit. Op die manier wordt de bosbeleving een totaalbeleving, een combinatie van typische en soms unieke fauna en flora. Het toegankelijk maken van deze beleving zorgt voor een extra troef en is tegelijk ook een bos-breed uitstalraam. ” Jan Dalemans, burgemeester van lokaal bestuur Hechtel-Eksel vult aan: "Met de realisatie van straffe landmarks, van land-art tot Fietsen door de Bomen, haalde Bosland de afgelopen jaren meer dan eens de wereldpers. Bezoekers worden via een kwalitatief netwerk van routestructuren geleid door het gebied. Met kinderen als belangrijkste doelgroep is het grootste bos via allerhande speel- en ravotvoorzieningen ook uitgegroeid tot het grootste kindvriendelijke bos van Vlaanderen."

Dit alles heeft gezorgd voor een sterke stimulans voor de lokale economie. Cafés, restaurants en logies verwelkomen met Boslandse gastvrijheid bezoekers en geven tips om erop uit te trekken. En streekproducten worden met zorg geserveerd aan elke toog en tafel. Eerder dit jaar zetten de Boslandse schoolkinderen al hun tuinen in de bloempjes, werd het verjaardagsthema uitgespeeld in de fotowedstrijd Bosland in Beeld en werd er de hele zomer lang gespeurd tussen bomen. Kortom: een jaar vol feestelijkheden in Bosland met als kers op de taart het verjaardagsfeest in Resterheide naar aanleiding van de start van de Week van het Bos.

Tijdens het startevent was er heel wat te beleven en te ontdekken in Resterheide: avontuurlijke activiteiten, workshops op kindermaat, steltenacts, een fototentoonstelling, voorstelling van de Boslandgastheren… Kortom, natuurplezier voor jong en oud.

natuurbeleving
Contacteer ons
Jeroen Denaeghel Woordvoerder Natuur en Bos
Lieven Lanszweert Projectleider natuurbeleving
Jeroen Denaeghel Woordvoerder Natuur en Bos
Lieven Lanszweert Projectleider natuurbeleving
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘meer, beter en samen' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!