Bosbeheerwerken in de Duinbossen van De Haan

Bosbeheerwerken in de Duinbossen van De Haan

Maandag 18 februari 2019 starten er bosbeheerwerken in de Duinbossen van De Haan. De werken zullen zorgen voor meer natuur en veiligheid. Ze worden uitgevoerd in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos en gebeuren volgens het goedgekeurd beheerplan.

In een strook van 20 meter breed langs de tramlijn worden omwille van de veiligheid de bomen gekapt en vervangen door struiken en spontane ruigtekruiden, zodat we een mooie, onderhoudsvriendelijke overgang hebben van bos naar tramlijn. Er worden hoofdzakelijk streekvreemde bomen zoals abelen gekapt en waar mogelijk blijven de eiken en beuken om ecologische redenen gespaard. Er zal een nieuwe gevarieerde bloemrijke bosrand ontstaan waar veel vogels zoals grasmus, nachtegaal, roodborstje en vlinders zoals bont zandoogje, dagpauwoog, kleine vos van zullen profiteren.

Verspreid in het bos wordt er ook gedund. Dunnen wil zeggen dat men hier en daar bomen uit het bos haalt om de andere bomen meer ruimte te geven. Zo kunnen ze uitgroeien tot mooie, gezonde en waardevolle bomen. Het kappen van een aantal bomen zorgt voor meer zonlicht op de bodem van het bos. Zo wordt de variatie aan planten en struiken groter. Dit biedt dan weer meer kansen voor dieren zoals vlinders, insecten, kleine zoogdieren,… Meer licht en ruimte zal zorgen voor een gevarieerd bos met voorjaarsbloeiers zoals speenkruid en bosanemoon.

De te kappen bomen werden openbaar verkocht aan een erkend bosexploitant. Tijdens weekends, feestdagen en schoolvakanties wordt er niet gekapt in het bos.

Wij hopen alvast op uw begrip tijdens deze werken, samen willen we werk maken van een veiliger en aangenamer bos!

natuurbeheer
Contacteer ons
Jeremy Demey Boswachter Agentschap voor Natuur en Bos
Jeremy Demey Boswachter Agentschap voor Natuur en Bos
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal zo'n 80.000 hectare bos of natuurgebied.