Blaasveldbroek, een buitengewoon gebied

Blaasveldbroek, een buitengewoon gebied

In het Blaasveldbroek valt er veel te beleven. Natuur en beleving gaan hier mooi samen, maar dat vraagt soms wel om een aanpassing. Bevers bouwen verder aan hun burchten en hun territorium. Maar ook het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) zit niet stil en voorziet rustplekken, speelnatuur en vissteigers.

Extra rust voor bever, woudaapje en roerdomp

In uitvoering van het goedgekeurde beheerplan sluiten we een weg definitief af. Sinds enkele jaren woont er vlakbij een beverfamilie die dit pad meer en meer gebruiken om over te steken. Zij houden niet van drukte, en stellen wat extra rust serieus op prijs. Ook zeldzame snuiters zoals het woudaapje en de roerdomp vragen om deze rust.

Naast het afsluiten van het pad, worden ook de achterliggende rietlanden met de vijver verbonden, zodat er een groot rustgebied komt. Dit zorgt hopelijk in de toekomst voor heel wat extra broedgevallen.

Extra’s beleving voor onze trouwe bezoekers

We willen de natuurwaarden verbeteren, maar even goed de natuurbeleving.  Aan het Groot Vekiel voorzien we een gezellige rustplek, met prachtig zicht op de vijver en de omliggende natuur. Daarnaast werden vorig jaar al enkele kwalitatieve vissteigers gebouwd, zodat ook de vissers optimaal van deze vijver kunnen genieten.

En er komt in de twee speelzones ook nieuwe speelnatuur. De plannen zijn al klaar, de eerste werken gaan al snel van start. Het eerste deel van de nieuwe speelnatuur wordt op 17 oktober officieel geopend.

Blaasveldbroek, een buitengewoon gebied

Zelfs Adil El Arbi kwam bevers spotten in het Blaasveldbroek voor onze campagne “Buitengewoon”. Het filmpje kan je bekijken op www.natuurenbos.be/doe-eens-buitengewoon.

Wil je weten hoe je een draak kan temmen? Kom dan op zaterdag 13 oktober naar de film in het bos.

Meer interesse in het nachtleven in de natuur, de sterren en planeten? Of wilde je altijd al eens in het donker dwalen door het bezoekerscentrum? Dan moet je zeker op zaterdag 20 oktober langs komen op de Nacht van de Duisternis.

natuurbeleving
Contacteer ons
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal zo'n 80.000 hectare bos of natuurgebied.