Biodiversiteit in de kijker tijdens de Week van het Bos

De laatste jaren neemt de biodiversiteit, of soortenrijkdom, op onze planeet drastisch af. Door de klimaatopwarming, negatieve milieudrukken (bv. stikstof) en invasieve soorten is er een biodiversiteitscrisis ontstaan. Door het ontwikkelen en beschermen van bepaalde habitats met een grote soortenrijkdom kan die biodiversiteitscrisis echter worden tegengaan. Bossen zijn er daar één van. Zeker in onze gemengde loofbossen vind je een gigantische rijkdom aan planten, insecten, vogels en zoogdieren. Tijdens de Week van het Bos (van 6 tot 13 oktober) willen we dan ook graag de biodiversiteit van het bos in de kijker plaatsen.

Week van het Bos neemt biodiversiteit onder de loep en roept op om mee te speuren in de natuur

Tijdens de Week van het Bos nemen we de biodiversiteit onder de loep en nodigen we iedereen uit om mee te speuren in de natuur. Bossen zijn veel meer dan een verzameling bomen. Ze zijn een bron van leven en bieden talloze voordelen voor mens en natuur. Ze helpen ons ademen, zorgen voor afkoeling, zuiveren de lucht en zorgen voor rust en stilte. Maar ook zijn ze de favoriete omgeving van een heel assortiment planten- en diersoorten. Sommige soorten zijn exclusief gebonden aan het bos, ze vertoeven en groeien er het liefst. Wist u bijvoorbeeld dat de zwarte en grote bonte specht een neus hebben voor oude loofbossen met een hoge biodiversiteit en ook zelf aan die biodiversiteit bijdragen? Dat dode bomen een enorme voedselbron zijn voor insecten en vogels en dus een bijdrage aan de biodiversiteit leveren? Dit en nog veel andere wist-je-datjes komt u tijdens de Week van Het Bos te weten. We leggen het vergrootglas op de rijke dieren- en plantenwereld in het bos en de vele ecologische verbanden tussen de soorten. We werpen een blik op verschillende soorten spechten, paddenstoelen en … bomen. Wat is een biodivers bos eigenlijk en waarom is dat zo belangrijk? 

Spannend bosavontuur op maat van zowel kleuterscholen als lagere scholen. Want jong geleerd is oud gedaan

Meer dan 20.000 leerlingen gingen tijdens de Week van het Bos 2023 aan de slag met ons lespakket. En ook dit jaar maakt het Agentschap voor Natuur en Bos leerkrachten warm om met hun leerlingen het bos in te trekken en er de biodiversiteit te gaan ontdekken. Voor zowel de kleuters als de leerlingen van de lagere school is er opnieuw een spannend kant-en-klaar lespakket ontwikkeld. Met een schatkaart in de hand gaan de leerlingen samen met Speurneus spitsmuis en Pia de pissebed op onderzoek. Waarom is Korneel de kikker kwaad? Weet Bert de beuk raad? En wat kunnen we leren van Emir het eekhoorntjesbrood? Aan beide pakketten is een scholenwedstrijd verbonden met fantastische prijzen. Alle deelnemers ontvangen een ‘Speurneuzenboslatje met loep'. Een aantal klassen maken kans op een zotte hoofdprijs zoals laarsjes voor elke leerling (kleuter) of een bosuitstap met Dieter Coppens en boswachter Werner (lager onderwijs).

Goedele Van der Spiegel, administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos, roept leerkrachten en bij uitbreiding alle ouders en grootouders op om deel te nemen: “Trek er deze week op uit en laat de kinderen eens met andere ogen naar het bos kijken. De Week van het Bos is een geweldige kans om kinderen spelenderwijs de soortenrijkdom van een bos te laten ontdekken. Hopelijk is dit het begin van een levenslange liefde voor bos en natuur."

Bosfeest voor iedereen, van jong tot oud

Zin om er met gezin of vrienden op uit te trekken naar het bos? Je kan volop genieten van een fikse boswandeling of deelnemen aan een van de activiteiten. Op www.weekvanhetbos.be verzamelen we heel wat bosweetjes, filmpjes, zoekkaarten en handige tools om je bosbezoek te verrijken en op een speelse en uitdagende manier iets bij te leren over de biodiversiteit in het bos. Neem zeker ook deel aan onze wedstrijd ‘bosbewoners speuren’ en volg de sociale mediakanalen van Natuur en Bos.

Waar wachten jullie nog op? Ga als de bliksem op ontdekking naar het bos, geniet met alle zintuigen van alle mogelijke bosgeuren en -kleuren en laat je onderdompelen in de wonderlijke wereld van de biodiversiteit!

Meer informatie: www.weekvanhetbos.be

Jeroen Denaeghel

Woordvoerder Agentschap voor Natuur en Bos

Lieven Lanszweert

Coördinator Week van het Bos, Agentschap voor Natuur en Bos

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 70.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!