Beheerplan Wolfsputten in uitvoering

Beheerplan Wolfsputten in uitvoering

Agentschap voor Natuur en Bos investeert fors in recreatieve infrastructuur en natuurverbetering

In september startte het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) met inrichtingswerken in het natuurgebied Wolfsputten in Dilbeek. De werken passen in het recent goedgekeurde natuurbeheerplan en zullen een paar jaar duren. Ze zullen de natuurwaarden en de beleving van het gebied sterk verbeteren. De totale investering bedraagt zo’n 950.000 euro.

Extra beleving

Dit najaar staan al heel wat inrichtingswerken op het programma met als blikvanger twee nieuwe hondenlosloopzones. Eentje wordt aangelegd naast de petanquehal aan het skatepark (d’ Arconatistraat), de andere in de Renbaanwijk (Turflaan/Draverslaan). In deze zones kunnen hondenliefhebbers binnenkort hun viervoeters naar hartenlust laten spelen en ravotten, zonder de andere bezoekers of de natuur te verstoren. In de rest van het natuurgebied blijft het aanlijnen van honden verplicht.

Trouwe bezoekers weten dat in natte periodes het dragen van laarzen in Wolfsputten geen overbodige luxe is. Sommige delen lagen er heel modderig bij waardoor allerlei nieuwe paadjes ontstonden. Deze paadjes liepen soms kriskras door de prachtige voorjaarsflora waarvoor Wolfsputten zo gekend is. “Om schade aan deze waardevolle vegetatie te voorkomen, zullen we dit najaar een aantal knuppelpaden aanleggen”, vertelt boswachter Wouter Huygens. “Een gloednieuw knuppelpad zal bezoekers toelaten om op een comfortabele manier door de vallei te wandelen. De bestaande knuppelpaden zijn in slechte staat en gaan we ook vervangen.”

Als sluitstuk op de nieuwe inrichting, komt er aan de Kloosterstraat een uitkijkplatform. Dit uitkijkpunt zal een prachtig uitzicht bieden over Wolfsputten heen, een fenomenaal natuurlijk zicht dat snel een gekende fotoplaats zal worden in de Groene Rand. In de directe omgeving hiervan zal de bezoeker ook een nieuw pad kunnen nemen waardoor hij niet meer over de Kloosterstraat moet om door het gebied te wandelen.

Europese topnatuur

De natuur in Wolfsputten is Europees beschermd. Door de inrichting en het beheer wil het ANB deze natuurwaarden zo goed mogelijk beschermen en zelfs verbeteren.

Zo kocht het agentschap vorig jaar nog zes hectare aan waar nu een bos wordt aangeplant. Dit najaar komt daar nog een aantrekkelijke struikenrand bij en breidt het bos verder uit.

Planning

De huidige werken zullen wellicht volgend voorjaar afgerond zijn.

Ook volgend jaar zijn er nog werken gepland. De onthaalzone aan de Westrand wordt heringericht er met onder andere een echt amfitheater. Daarnaast wordt werk gemaakt van de poelen, krijgen heel wat bospaden een nieuwe toplaag en de andere toegangen een facelift.

Alle geplande werken zouden tegen het najaar van 2019 klaar moeten zijn.

Tijdelijke hinder

“Wolfsputten met de kenmerkende landschappen en wondermooie voorjaarsflora behoort zonder twijfel tot de mooiste natuurgebieden in de Groene Rand. Met deze werken verbeteren we de natuurwaarden en de toegankelijkheid van het gebied. In overleg met de aannemer zullen we de overlast tot een minimum proberen te beperken. Onvermijdelijk zullen de werken tijdelijk voor hinder zorgen. Zo moeten we bepaalde paden tijdelijk afsluiten om ze vlot te kunnen uitvoeren“ zegt regiobeheerder Wim De Maeyer.

Het ANB vraagt dan ook hiervoor het nodige begrip en geduld.
 

natuurbeleving
Contacteer ons
Wim De Maeyer Regiobeheerder Agentschap voor Natuur en Bos
Wouter Huygens Boswachter Agentschap voor Natuur en Bos
Karel De Ridder Schepen Dilbeek van o.a. groen, leefmilieu, ruimtelijke planning en dierenwelzijn
Wim De Maeyer Regiobeheerder Agentschap voor Natuur en Bos
Wouter Huygens Boswachter Agentschap voor Natuur en Bos
Karel De Ridder Schepen Dilbeek van o.a. groen, leefmilieu, ruimtelijke planning en dierenwelzijn
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal zo'n 80.000 hectare bos of natuurgebied.