Agentschap voor Natuur en Bos zoekt onderdak voor vleermuizen

Filmpje en extra subsidies moeten eigenaars van historische zolder overtuigen

Verschillende vleermuissoorten doorstaan barre tijden in Vlaanderen. Door het verdwijnen van hun natuurlijke verblijfplaatsen en jachtgebieden krijgen ze het moeilijk. Vooral soorten die nood hebben aan een grote, open zolders hebben het moeilijk. Met een filmpje toont Natuur en Bos samen met haar partners hoe eigenaars hun zolder vleermuisvriendelijk in te richten. Wie op zijn zolder vleermuizen onderdak biedt, kan bovendien rekenen op subsidies voor de werken.

Vleermuizen zijn erg nuttige, maar veeleisende dieren. Nuttig omdat ze gemakkelijk een paar duizend muggen en motten verorberen per nacht. Veeleisend omdat ze een complex netwerk nodig hebben van zomerverblijfplaatsen, winterverblijfplaatsen, jachtgebieden en landschapselementen die dit alles verbinden. Daarbij stellen ze aan dit alles hoge eisen en loopt het mis als één van deze tandwieltjes in het systeem niet in orde is.

Vleermuizen houden van historische zolders

Zo’n tandwieltje is de zomerverblijfplaats, waar de jongen worden geboren en grootgebracht. Een aantal soorten kiezen hiervoor warme (historische) zolders uit, waar ze de geschikte temperatuur kunnen zoeken van de nok van de zolder tot aan de vloer. Ook wegkruipmogelijkheden spelen een belangrijke rol bij de keuze van de zomerverblijfplaats. De aanwezigheid van spleten en holten in en tussen balken zijn heel belangrijk. Daarom worden voornamelijk zolders van oude gebouwen zoals kerken, kastelen en abdijen in gebruik genomen.

Maar meer en meer zolders krijgen een nieuwe bestemming of worden hermetisch afgesloten. Bij restauratie wordt het houtgebinte behandeld met giftige producten of worden vleermuiskolonies onwetend verstoord.

Dat dit anders kan, tonen we in het filmpje, waarbij we verschillende (erfgoed) partners aan het woord laten die rekening hebben gehouden met vleermuizen bij de restauratie van hun (historische) zolder.

Wist je trouwens dat je voor het nemen van vleermuisvriendelijke maatregelen op je (historische) zolder subsidie kan krijgen van het Agentschap voor Natuur en Bos ? Meer info vind je op de website van Natura 2000.

Bekijk het dossier vleermuizen op de website van natuur en bos. Hier vind je ook het filmpje.

Jeroen Denaeghel

Woordvoerder (persvragen) - Agentschap voor Natuur en Bos

Nico Verwimp

Projectleider Gebiedsgerichte Werking (inhoudelijke vragen) - Agentschap voor Natuur en Bos

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 70.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!