39 scholen ontvangen subsidie voor vergroening van hun speelplaats

39 scholen ontvangen subsidie voor vergroening van hun speelplaats

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege maakte vandaag de namen van bekend van alle Vlaamse scholen die een subsidie ontvangen om hun speelplaats te vergoenen. Naar aanleiding van de vierde projectoproep ‘Pimp je speelplaats’ ontvangen de 39 laureaten – dat zijn er 14 meer dan bij de vorige oproep – elk 4.000 euro om een avontuurlijke en natuurlijke speelplaats aan te leggen. De minister kondigde de namen van de winnaars vanmorgen aan in de Vrije Basisschool Leieparel in Deinze, een van de laureaten. 

Betere leer- en speelomgeving én meer leefbaarheid in de schoolomgeving

Gedaan met de saaie, volledig beklinkerde schoolspeelplaats met (eventueel) wat schaamgroen. Scholen trekken voluit de kaart van de groene speelplaats. Ze zorgen daarbij niet enkel voor een betere leer- en speelomgeving voor de kleuters en scholieren, maar dragen door meer en beter groen ook bij aan de leefbaarheid van de directe omgeving van de school.

Ook voor de vierde editie van de projectoproep ‘Pimp je speelplaats’ is het enthousiasme van schooldirecties, leerkrachten en oudercomités voor de vergroening van hun schoolspeelplaats groot.

Dit jaar trekt Vlaams minister Joke Schauvliege extra geld uit om tegemoet te komen aan de grote vraag en de hoge kwaliteit van de voorstellen van de scholen. Bovenop de jaarlijkse toekenning van een subsidie aan 25 scholen, kunnen er dit jaar 14 scholen extra een beroep doen op een subsidie van elk 4.000 euro voor de aanleg van een avontuurlijke en natuurrijke speelplaats.

“Op die manier hoop ik dat nog meer kinderen en jongeren binnenkort kunnen spelen op een groene, boeiende speelplaats waar tegelijkertijd ruimte is voor spel, uitdaging en rust en waar elk kind zijn/haar plekje vindt,” aldus Joke Schauvliege.

Meer geconcentreerde en gelukkigere leerlingen

Veel leerlingen brengen een derde van hun schooldag door op de speelplaats. Het is dus van belang om er niet enkel voor te zorgen dat de klaslokalen in orde zijn. Bovendien mist een groenere speelplaats haar effect niet in de klas omdat het de concentratie verhoogt en rust brengt. Op een gevarieerde en groene speelplaats voelen leerlingen zich gelukkiger dan op een klassieke, grijze speelplaats. Ze vervelen zich minder en er is minder negatief gedrag. Dagelijks contact met de levende natuur bevordert het welbevinden. Spelen en leren in contact met de natuur helpt kinderen opgroeien tot flexibele, veerkrachtige volwassenen, creatief in denken en handelen. Een goede groene speelplaats is ook het resultaat van een brede betrokkenheid van leerlingen, leerkrachten en buurtbewoners. Kortom: een groen gepimpte speelplaats komt iedereen ten goede.

De laureaten voor 2018 zijn:

Minimakz, Knokke-Heist; GO! Middenschool, Halle; Sint-Niklaasschool, Hombeek; Vrije Basisschool 't Landuiterke, Denderleeuw; Sint-Augustinusinstituut KSOB vzw, Bree; Basisschool Domino Genenbos, Lummen; Kleuterschool Sint-Lieven Kolegem, Mariakerke (Gent); lagere School Sint-Lieven Kolegem, Mariakerke (Gent),  Leefschool De Dageraad, Antwerpen; Basisschool Sint-Carolus, Sint-Niklaas; Freinetschool De Tandem, Sint-Kruis (Brugge); Buso Oosterlo, Geel; Stedelijke Basisschool 't Meivisje, Herdersem (Aalst); Berthoutinstituut Klein Seminarie, Mechelen; Autonoom Centrum Deeltijds Onderwijs Newton, Sint-Niklaas; De Gulleboom, Gullegem (Wevelgem); Freinetschool De Kleine Wereld, Waregem; Vrije Basisschool De Kiem, Ruddervoorde (Oostkamp); Methodeschool Ondersteboven, Leopoldsburg; Gesubsidieerde Vrije Basisschool Drakenhof, Deurne; Vrije Basisschool De Toverboom, Geel; GO! Medisch Pedagogisch Instituut Craeneveld, Eine (Oudenaarde); Vrije Basisschool Mozaïek, Borgerhout; Vrije Lagere School Sint-Ursula Klim op, Lier; Freinetschool De Ark, Sint-Niklaas; Basissschool GO! De Windroos, Zwevegem; Basisschool KoHa De 5-sprong, Moerzeke (Hamme); Basisschool Sint-Janscollege Visitatie, Sint-Amandsberg (Gent); Berkenboom Basisschool De Fontein, Sint-Niklaas; Broederschool, Lokeren; Basisschool Hazenakker, Gentbrugge (Gent); Buitengewoon Secundair onderwijs Blijdorp, Buggenhout; Vrije Basisschool voor Buitengewoon Onderwijs Blijdorp, Buggenhout;  Buitengewoon Secundair Onderwijs De Passer, Sint-Michiels (Brugge); Gesubsidieerde Basisschool De Springplank, Krokegem (Asse), GO! Atheneum en Leefschool De Tandem, Eeklo; GO! Basisschool De Esdoornschool, Hombeek (Mechelen), Vrije Basisschool K.L.A.P.ROOS, Zandhoven; Vrije Basisschool Leieparel; Deinze.

natuurbeleving subsidies
Contacteer ons
Jan Pauwels Woordvoerder, Kabinet van Joke Schauvliege,Vlaamse Minister van Omgeving,Natuur en Landbouw
Jan Pauwels Woordvoerder, Kabinet van Joke Schauvliege,Vlaamse Minister van Omgeving,Natuur en Landbouw
Over Natuur en Bos

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

Onder het motto ‘Meer, beter en samen', werkt Natuur en Bos samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. 

Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien Natuur en Bos ook anderen helpt bij het beheren van anderen hun domeinen, beheert Natuur en Bos in totaal zo'n 80.000 hectare bos of natuurgebied.