3.205 kamsalamanders krijgen nieuwe thuis in Boortmeerbeek

Door de SIGMA-werken in het Zennegat, die Vlaanderen moeten wapenen tegen overstromingen, verdween het leefgebied van de kamsalamander. Om de beschermde amfibieënsoort te redden werden de dieren er weggevangen, een kweekprogramma opgezet en een nieuwe thuis gezocht voor de dieren. Op 18 augustus worden de laatste dieren vrijgelaten in het Boortmeerbeeks broek. Natuurpunt Boortmeerbeek viert hun komst met een feestje.

Kweekprogramma

Alles begon met de aanleg van het overstromingsgebied dat De Vlaamse Waterweg (DVW) aanlegde aan het Zennegat in Mechelen (www.sigmaplan.be). Ruimte voor water om te voorkomen dat huizen en kelders onder water komen.

Enige tijd voor de start van de werken werden in een oude meander in het overstromingsgebied kamsalamanders waargenomen, een beschermde salamandersoort. Aangezien door de aanleg van het gereduceerd getijdegebied het leefgebied van de kamsalamander ging verdwijnen, was actie nodig. De aanwezige dieren werden door Natuur en Bos met fuiken afgevangen. Vervolgens zette het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) een heus kweekprogramma op. Een wereldprimeur! De nakomelingen vonden een nieuwe thuis in het Boortmeerbeeks Broek. Natuurpunt zorgde daar voor een warm welkom door de aanleg van enkele bijkomende poelen.

Boortmeerbeeks Broek

In 2016 werden de eerste juveniele kamsalamanders uitgezet. 35 stuks om precies te zijn. In 2017 liep de kweek niet zoals gepland. Het deed het INBO besluiten om de methodiek aan te passen. Met groot succes! In 2018 konden er zo 1.229 larven uitgezet worden. In 2019 volgden er al 1.789. Op zondag 18 augustus om 14:00 krijgen de laatste 129 juveniele dieren en 23 ouderdieren feestelijk de vrijheid.

De komende jaren wordt de populatie verder opgevolgd. Door een unieke tekening van zwarte vlekken op de gele buik kan elk dier individueel herkend worden. En zo kunnen we meer te weten komen over de overlevingskansen en de evolutie van de populatie.

Met het Boortmeerbeeks Broek wordt een ontbrekend puzzelstuk ingevuld van de metapopulatie die loopt van Mechelen tot Haacht. De duurzame bescherming van de kamsalamander in de Dijlevallei komt hiermee een stapje dichterbij.

Kamsalamander

De kamsalamander is de grootste inheemse watersalamander. Het mannetje lijkt in de paartijd met hun hoge, gekartelde rugkam wel een heus waterdraakje. De soort staat op de Rode Lijst van de amfibieën en reptielen in Vlaanderen opgelijst in de categorie kwetsbaar. De voorbije decennia is de soort er sterk op achteruitgegaan.

Natuurpunt Boortmeerbeek nodigt uit:

Op zondag 18 augustus worden er kamsalamanders uitgezet in het Boortmeerbeeks Broek.
Afspraak om 14u, parking met glasbollen aan Delhaize - Wespelaarse baan - Boortmeerbeek.
Vanaf daar vertrekken we met een vrolijke stoet naar de poelen die voor de gelegenheid in een feestelijk kleedje zijn gezet. Na een woordje uitleg worden de kamsalamanders vrijgelaten, hiervoor doen we beroep op kinderen die een handje willen toesteken.
En we zoeken ook nog namen voor de volwassen dieren!

Contact:
Jens D’Haeseleer, 0499 76 04 79
 

Jens D’Haeseleer

Natuurpunt

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 70.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

Waardevolle natuurprojecten? Daar zet Natuur en Bos graag mee de schouders onder, met financiële steun én vakmanschap. Van het planten van je eigen bos, over initiatieven die streven naar een hogere natuurkwaliteit, tot verbindende projecten voor toegankelijke natuur in je buurt. Onder het motto ‘samen voor meer en beter' creëert Natuur en Bos met diverse partners een groter draagvlak voor natuur.

Van Europese topnatuur op onbetreden plekken tot bescheiden natuurpareltjes vlak bij je voordeur: in de meer dan 300 natuurgebieden van Natuur en Bos valt altijd iets te beleven. Leef je uit op multimovepaden en natuurlopen, ravot in de speelzones, voel je zen in de natuuroases of spot unieke dieren vanaf de uitkijkplatformen.

Welkom in de Vlaamse natuur!